CARA PEMBAYARAN TAKAFUL1.Anda boleh bayar tahunan, setengah tahunan atau suku tahunan.

2. Anda perlu bayar 'deposit cash' 2 bulan terlebih dahulu (kalau 'application approved', tak payah bayar selama 2 bulan) dan bayaran seterusnya adalah menggunakan 'autodebit'/ 'credit card' (ada kemungkinan juga pihak bank lambat 'approve' 'autodebit'/ 'credit card payment' jadi anda kena bayar secara 'manual' dahulu)


Peraturan Baru Pembayaran Autodebit ATM Card untuk Medical Card AIA 2016

Bermula 1 Januari 2016, Bank Negara (BNM) telah memperkenalkan syarat baru untuk penggunaan 'autodebit' melalui kad ATM termasuk kepada pembayaran insurans/ takaful 'Medical Card AIA'. di mana, semua permohonan baru dan ingin memilih kaedah pembayaran menggunakan autodebit melalui kad ATM atau akaun simpanan, anda perlu menelefon pihak bank masing-masing untuk memaklumkan hal tersebut, sebelum pihak bank mengaktifkan pemotongan 'autodebit; tersebut. 'By default' jika anda tidak telefon, adalah 'auto reject'. Jadi, pastikan anda menelefon bank anda untuk pemakluman. Pengaktifan ini adalah sekali sahaja (One Time Only).
Berikut adalah no telefon bank untuk tujuan pengaktifan autodebit medical card AIA:

Maybank - 0378443696
Cimb - 0322956100
RHB - 0392068228
BSN - 0326131900
PBB - 0321766000

Semoga urusan pembayaran polisi insurans medical card AIA anda berjalan lancar. Masalah pembayaran bulanan polisi boleh menyebabkan 'lapse' dan rawatan menggunakan 'medical card' akan terganggu.

Jika anda ada sebarang masalah pembayaran menggunakan 'debit card' anda, sila hubungi saya.

-Anda juga boleh beritahu saya jika ingin mengurang/ menambah spesifikasi yang anda mahu atau 'adjust' harga yang anda mahu.
-Anda boleh menarik diri (Cooling Period) setelah dalam masa 14 hari. Wang akan dipulangkan.
-Pihak Insurans/ takaful boleh menarik diri (Cooling Period dalam masa 4 bulan. Dinasihatkan dalam masa 4 bulan anda tidak membuat tuntutan/ masuk wad atas penyakit kritikal DAN tonsil. Sila berhubung dengan saya dulu sebelum ke hospital/ guna 'Medical Card'.

Disclaimer: "Kami merupakan ejen bawah agensi yang mewakili Syarikat AIA Public Takaful Bhd. Maklumat di dalam website ini hanyalah penerangan ringkas. Sila layari web rasmi untuk maklumat terperinci di www.aia.com.my

0 comments:

Post a Comment

Daftar Takaful AIA & Medical Card Keluarga. Powered by Blogger.